Μαζί σας όλο το χρόνο!
TEL.: +30 6955 478 119

Καστέλι Κισσάμου, Χανιά – η μεγαλύτερη κωμόπολη στην περιοχή των Δυτικών Χανίων που αποτελεί έναν προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον

Το Καστέλι Κισσάμου είναι μία μικρή παραδοσιακή αλλά οργανωμένη κωμόπολη στην περιοχή των Δυτικών Χανίων.
Το Καστέλι Κισσάμου βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων και έχει πολύ πλούσια ιστορία. Στην πραγματικότητα, το όνομα της προέρχεται από δύο διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης. Το τοπωνύμιο Καστέλι προέρχεται από το Ενετικό όνομα "Castelo" λόγω του Ενετικού κάστρου που χτίστηκε εκεί ενώ το τοπωνύμιο Κίσσαμος είναι το όνομα της αρχαίας πόλης που είχε αναπτυχθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο από τη Μινωική εποχή έως την εποχή των Ρωμαίων.

Καστέλι Κισσάμου – η πιο εύφορη περιοχή των Χανίων

Το Καστέλι Κισσάμου αποτελεί μία από τις λιγοστές περιοχές των Χανίων και της Κρήτης με τόσο εύφορη γη και άφθονα αποθέματα νερού. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η περιοχή παράγει μερικά από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια, η βιολογική καλλιέργεια έχει υιοθετηθεί ευρύτερα από τους ντόπιους παραγωγούς, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη συνολική ποιότητα της τοπικής παραγωγής.

Από τα ντόπια αγροτικά προϊόντα, το πιο γνωστό είναι το ελαιόλαδο και το κρασί της Κισσάμου, που είναι με διαφορά το καλύτερο στην περιοχή των Χανίων. Άλλα ποιοτικά τοπικά προϊόντα είναι τα πορτοκάλια και το γνωστό ντόπιο αλκοολούχο ποτό τσικουδιά ή αλλιώς ρακί.

Καστέλι Κισσάμου – ένα μέρος με πολύ πλούσια ιστορία αντάξια της πόλης των Χανίων

Παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό, το Καστέλι Κισσάμου έχει μία πλούσια και μακρά ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με την ιστορία της πόλης των Χανίων.

Κατά τη διάρκεια των Μινωικών χρόνων, η αρχαία Κίσσαμος ήταν μία πλούσια ναυτική και εμπορική βάση. Αποτελούσε ένα από τα λιμάνια της αρχαίας Πολυρρήνιας, της κυρίαρχης πόλης στην περιοχή των Δυτικών Χανίων, τον καιρό εκείνο.

Η πόλη άνθισε και αυξήθηκε σε μέγεθος και πλούτο και ο πολιτισμός της έφτασε στο μέγιστο της ευημερίας του κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μπορείτε να θαυμάσετε αρκετά εντυπωσιακά Ρωμαϊκά μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή και προστατεύονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Καστέλι Κισσάμου. Το μουσείο, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, στεγάζεται στο παλάτι του παλιού Ενετού κυβερνήτη και στην είσοδο σε καταβάλλεται ένα χαμηλό συμβολικό πόσο. Στο μουσείο φυλάσσονται ευρήματα από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως και πιο πρόσφατες ιστορικές περιόδους.

Κατά την εποχή των Ενετών στην Κρήτη, η Κίσσαμος παρέμενε μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις των Χανίων. Για την προστασία της, οι Ενετοί έχτισαν ένα κάστρο και μεγάλα πέτρινα τείχη γύρω από την πόλη. Στη σημερινή πόλη, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια του Ενετικού τείχους. Ήταν την εποχή των Ενετών, όταν η πόλη ονομάστηκε επίσης Καστέλι, από το Ενετικό κάστρο ή "Castelo" όπως το ονόμαζαν οι Ενετοί.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κάτοικοι του Καστελλίου έφυγαν για να μείνουν στην πόλη των Χανίων, όμως πολλοί συνεχίζουν να ζουν ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου για αιώνες οι πρόγονοί τους συνήθιζαν να μένουν, επιτρέποντας στο Καστέλι Κισσάμου να είναι η μεγαλύτερη πόλη στα Δυτικά Χανιά ακόμη και την εποχή της μαζικής αστικοποίησης.

Έπειτα από τόσους αιώνες, πόλεις, κωμοπόλεις και πολιτισμούς που έχουν ακμάσει και παρακμάσει στην Κρήτη, το Καστέλι Κισσάμου μαζί με την πόλη των Χανίων, παραμένουν ισχυροί μάρτυρες μίας μακραίωνης ιστορίας που ακόμα ζυμώνεται...