Μαζί σας όλο το χρόνο!
TEL.: +30 6955 478 119

Λιμνοθάλασσα Μπάλου: Μία πραγματικά τροπική λιμνοθάλασσα με μαγευτική παραλία κοντά στο Αρωδαμός Apartments & Studios

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί μία πραγματικά τροπική λιμνοθάλασσα με παραλία κοντά στο Καστέλι Κισσάμου και στο Αρωδαμός Apartments & Studios. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στη λιμνοθάλασσα είναι μέσω του καραβιού που αναχωρεί από το λιμάνι στο Καστέλι Κισσάμου (δείτε παρακάτω την ενότητα "Πώς να φτάσω στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου").

Ο Μπάλος είναι μία μοναδική στο είδος της γραφική λιμνοθάλασσα που ξεχωρίζει ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία των πανέμορφων παραλιών που υπάρχουν στα Δυτικά Χανιά, και ειδικά στην περιοχή του Καστελίου Κισσάμου και του Αρωδαμός Apartments & Studios.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου – μία μαγευτική λιμνοθάλασσα και παραλία

Η γοητεία της λιμνοθάλασσας του Μπάλου ξεκινάει από την άμμο της που είναι λευκή με αποχρώσεις του ροζ ενώ επίσης έχει πολυάριθμα κοχύλια – στην πραγματικότητα η ροζ απόχρωση της άμμου οφείλεται στα κοχύλια της. Η άμμος είναι τόσο φίνα και ιδιαίτερη ώστε πρέπει να την δεις για να το πιστέψεις – ή ακόμη καλύτερα να περπατήσεις πάνω της και να νιώσεις την μαγεία της!

Το καταγάλανο νερό μέσα στη λιμνοθάλασσα είναι ρηχό και ζεστό. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι πραγματικά σαν μία μεγάλη φυσική πισίνα στο μέσο ενός θεαματικού τοπίου. Όλη η περιοχή γύρω από τον Μπάλο παραμένει ανέγγιχτη από τις όποιες επιρροές καθώς δεν διαθέτει οικίες, ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά καταλύματα.

Ένα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον Μπάλο είναι ότι μπορεί κανείς να συνδυάσει το ζεστό, ρηχό νερό της λιμνοθάλασσας με το πιο κρύο, κρυστάλλινο βαθύ νερό της θάλασσας έξω από τη λιμνοθάλασσα. Η ανοιχτή θάλασσα στον Μπάλο ταιριάζει καλύτερα σε πιο έμπειρους κολυμβητές ενώ η κατάδυση είναι μία θαυμάσια επιλογή, καθώς ο Μπάλος αποτελεί πέρασμα κοπαδιών πολλών διαφορετικών ειδών ψαριών.

Πώς θα φτάσετε στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου δεν είναι εύκολα προσβάσιμη – και αυτό είναι κάτι θετικό, καθώς αποτρέπει την είσοδο τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή. Ο καλύτερος τρόπος για να την προσεγγίσεις είναι μέσω καραβιού. Κάθε μέρα, το καραβάκι αναχωρεί το πρωί από το λιμάνι στο Καστέλι Κισσάμου για τον Μπάλο και επιστρέφει νωρίς το απόγευμα. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα στην περιοχή του Μπάλου. Μπορείτε, όμως, να φτάσετε εκεί μέσω 4x4 οχήματος ή κατάλληλης μοτοσυκλέτας ακολουθώντας τον χωματόδρομο που αρχίζει από το χωριό Καλυβιανή και οδηγεί στην παραλία του Μπάλου. Αφού αφήσετε το όχημά σας στον καθορισμένο χώρο, θα πρέπει να περπατήσετε έως τη λιμνοθάλασσα για 15 λεπτά (το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο). Μπορεί να βιάζεστε να βουτήξετε στο καταγάλανο νερό της λιμνοθάλασσας, όμως μην χάσετε τη συναρπαστική θέα της παραλίας του Μπάλου και της γύρω περιοχής από το χώρο στάθμευσης. Για την είσοδο στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχει καθοριστεί ως συμβολικό ποσό η καταβολή 1€ για τη φροντίδα και την καθαριότητα της παραλίας και της λιμνοθάλασσας.

Ακόμη, ένας τρίτος υγιεινός τρόπος για την προσέγγιση της λιμνοθάλασσας του Μπάλου είναι το περπάτημα. Ο χωματόδρομος από το χωριό Καλυβιανή έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρα και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Η εκθαμβωτική ομορφιά της τοποθεσίας της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, απαλλαγμένη από την ανθρώπινη επιρροή

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται στον ομώνυμο φυσικό όρμο. Στο στόμιο του όρμου βρίσκεται το νησάκι Γραμβούσα και πέρα από το εκθαμβωτικό φυσικό τοπίο, αυτό το μικρό νησί προστατεύει τον όρμο του Μπάλου και τη λιμνοθάλασσα από τους βόρειους θερινούς ανέμους, τα γνωστά στην Ελλάδα "μελτέμια". Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νερά στον Μπάλο είναι πάντα ήρεμα, ανεξάρτητα από τις θαλάσσιες συνθήκες στην περιοχή ή τη δύναμη του ανέμου.

Το φυσικό, άθικτο σκηνικό της περιοχής γύρω από τον Μπάλο αποτελεί μία περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Natura 2000 και την Ελληνική Νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την απουσία σπιτιών, ξενοδοχείων ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων δεν υπάρχουν ταβέρνες ή εστιατόρια με την εξαίρεση μίας καντίνας από την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε κρύο νερό, καφέ, αναψυκτικά, πρόχειρο και φαγητό της ώρας. Πολλοί επισκέπτες προτιμούν να κρατούν κάτι φαγώσιμο και επίσης, είναι πάντα καλή ιδέα να κρατάτε νερό μαζί σας. Επίσης, η απουσία δέντρων ή σκιάς γενικότερα στη λιμνοθάλασσα σημαίνει ότι πρέπει να έχετε κατάλληλη προστασία από τον ήλιο – φορώντας καπέλο και χρησιμοποιώντας αντηλιακό ή ιδανικά κάνοντας και τα δύο. Πρόσφατα, ο δήμος έχει τοποθετήσει μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι μία εκθαμβωτική, μοναδική στο είδος της παραλία, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου. Καθώς στην περιοχή του Μπάλου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά καταλύματα, το καλύτερο μέρος στο οποίο μπορείτε να μείνετε για να βιώσετε την μοναδική εμπειρία αυτής της εξαιρετικής παραλίας και λιμνοθάλασσας του Μπάλου είναι το Καστέλι Κισσάμου και το Αρωδαμός Apartments & Studios.