Μαζί σας όλο το χρόνο!
TEL.: +30 6955 478 119

Διαμονή στα Δυτικά Χανιά: Ανακάλυψη ενός «μυστικού» μέρους της Κρήτης

Η περιοχή των Δυτικών Χανίων δεν περιλαμβάνει μόνο το Καστέλι Κισσάμου και τις εκπληκτικές παραλίες στα βόρεια. Εάν εξερευνήσετε την γύρω περιοχή θα ανακαλύψετε ότι ο αγροτικός χαρακτήρας της Κρήτης έχει διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Η διαμονή σας στο Καστέλι Κισσάμου παρέχει εύκολη πρόσβαση σε ό,τι καλύτερο έχει να σας προσφέρει η περιοχή των Δυτικών Χανίων. Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άριστο τοπικό δίκτυο μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία) που συνδέει την πόλη με κάθε μικρό χωριό της περιοχής.

Μοναδικής ομορφιάς τοπία είναι τα γνωστά Εννιά Χωριά και η καταπληκτική λιμνοθάλασσα και παραλία στο Ελαφονήσι, τα οποία βρίσκονται στη νότια πλευρά της περιοχής των Δυτικών Χανίων.

Εννιά Χωριά – κοντά στον τόπο διαμονής σας στα Δυτικά Χανιά και μακριά από την σύγχρονη ανάπτυξη

Τα Εννιά Χωριά, όπως φανερώνει το τοπωνύμιο αυτό, είναι η περιοχή που περιλαμβάνει εννέα ξεχωριστά χωριά: το Αμυγδαλοκεφάλι, το Έλος, τον Κάμπο, τον Κατσοματάδω, την Μηλιά, τα Παπαδιανά, τα Περιβόλια, τα Τοπόλια και το Βλάτος. Τα Εννιά Χωριά βρίσκονται νότια του Καστελίου και αποτελούν μία από τις πιο γραφικές αγροτικές περιοχές των Δυτικών Χανίων, σε ορισμένα εκ των οποίων προσφέρεται παραδοσιακή διαμονή.

Τα Εννιά Χωριά είναι ορεινά με πολύ διαφορετικό κλίμα από αυτό που χαρακτηρίζει τις παράλιες περιοχές των Δυτικών Χανίων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκεί θα βρείτε τα καλύτερα καρύδια στην Κρήτη.

Ίσως τα πιο γνωστά από τα εννέα χωριά είναι τα Τοπόλια για το επιβλητικό τους φαράγγι ("Τοπολιανό Φαράγγι") και η Μηλιά για το μικρό παραδοσιακό χωριό που διαθέτει πολλά μικρά πέτρινα κτίρια, χωρίς ηλεκτρισμό, τα οποία έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί.

Η περιοχή των Εννέα Χωριών πέρα από το ότι ξεχωρίζουν στα Δυτικά Χανιά, δημιουργούν την πιο κατάλληλη εισαγωγή γι' αυτό που ακολουθεί πιο νότια: το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας και η εκθαμβωτική λιμνοθάλασσα και παραλία του Ελαφονησίου.

Μοναστήρι Χρυσοσκαλίτισσας, λιμνοθάλασσα και παραλία του Ελαφονησίου – κοντά στα Δυτικά Χανιά

Νοτιοδυτικά των Εννέα Χωριών και κοντά στο χωριό Αμυγδαλοκεφάλι, βρίσκεται το μικρό χωριό της Χρυσοσκαλίτισσας. Το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, το πιο γνωστό μοναστήρι στα Νοτιοδυτικά Χανιά. Το αιωνόβιο μοναστήρι φέρει το όνομα "Παναγία της Χρυσοσκαλίτισσας" και είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Κάθε 15 Αυγούστου γίνεται πολύ μεγάλος πανηγυρικός εορτασμός στο μοναστήρι για την Χάρη της Παναγίας και τότε συρρέει πλήθος πιστών από όλη την περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν μερικές επιλογές διαμονής αλλά δεν υπάρχει πολύ καλή υποδομή.

Πέντε χιλιόμετρα από τη Χρυσοσκαλίτισσα βρίσκεται ένα φυσικό κόσμημα: η μαγική λιμνοθάλασσα και παραλία του Ελαφονησίου, μία από τις πιο όμορφες και γνωστές παραλίες των Δυτικών Χανίων και Κρήτης.

Το Ελαφονήσι είναι μία ρηχή λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται από την παραλία και το νησάκι που φέρει το ίδιο όνομα. Το νερό είναι πολύ καθαρό και η άμμος έχει ροζ χρώμα που οφείλεται στα αμέτρητα κοχύλια της περιοχής.

Η παραλία, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Χανίων και της Κρήτης, ελκύει πολλούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες. Κοντά στο Κεδρόδασος του Ελαφονησίου βρίσκεται μία πιο απομονωμένη "κρυφή" παραλία. Οι κέδροι αποτελούν μυρωδάτα δέντρα που αναπτύσσονται μόνο ένα εκατοστό κάθε χρόνο. Η ευρύτερη περιοχή του Ελαφονησίου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Για να φτάσετε σε αυτήν την μοναδική παραλία με το κρυστάλλινο νερό πρέπει να ακολουθήσετε έναν χωματόδρομο που δεν διαθέτει καμία πληροφοριακή ένδειξη και, επομένως, πρέπει να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για να σας καθοδηγήσει. Στο πιο απομακρυσμένο άκρο αυτής της παραλίας περιστασιακά μπορεί να συναντήσετε γυμνιστές.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών του Ελαφονησίου είναι καθημερινοί επισκέπτες καθώς οι επιλογές διαμονής είναι ελάχιστες και όχι τόσο ελκυστικές. Οι επισκέπτες του προτιμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην πόλη των Χανίων ή στο Καστέλι Κισσάμου ενώ πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι καθώς το Ελαφονήσι αποτελεί μία προστατευόμενη περιοχή, η διαμονή είναι εφικτή μόνο σε απόσταση από την παραλία.

Η περιοχή των Δυτικών Χανίων είναι το ιδανικό μέρος για μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Εδώ, τα γραφικά τοπία και φαράγγια προσφέρουν δημοφιλείς προορισμούς και μοναδικές παραλίες. Με τη διαμονή σας στο Αρωδαμός Apartments & Studios μπορείτε να απολαύσετε καθετί που προσφέρει η διαμονή στα Δυτικά Χανιά.