Μαζί σας όλο το χρόνο!
TEL.: +30 6955 478 119

Η χερσόνησος της Γραμβούσας και τα νησάκια της – με τη διαμονή σας στο Αρωδαμός Apartments & Studios ανακαλύψτε την άγρια ομορφιά τους

Η Γραμβούσα είναι μία χερσόνησος που εκτείνεται στον δυτικό τμήμα του γραφικού κόλπου του Καστελίου της Κισσάμου. Το μεγαλύτερο μέρος της δεν κατοικείται και δεν διαθέτει ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά καταλύματα.
Γραμβούσα ονομάζονται επίσης τα δύο νησάκια που βρίσκονται στο βόρειο άκρο της χερσονήσου. Το πρώτο, η "Ήμερη Γραμβούσα" βρίσκεται στο στόμιο της εκπληκτικής λιμνοθάλασσας και παραλίας του Μπάλου. Το δεύτερο, η "Άγρια Γραμβούσα", η οποία ονομάζεται έτσι λόγω της τραχιάς γης και της απότομης και βραχώδους ακτής, βρίσκεται βόρεια της "Ήμερης Γραμβούσας". Και τα δύο νησάκια δεν διαθέτουν κανένα ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, καθώς στην ουσία, δεν κατοικούνται.

Η χερσόνησος της Γραμβούσας και τα νησάκια της – αγνή φύση και Ενετικά ερείπια

Τόσο η χερσόνησος όσο και τα νησάκια της Γραμβούσας είναι απομακρυσμένες και όχι εύκολα προσβάσιμες περιοχές. Εκεί κανείς νιώθει σα να βρίσκεται σε ένα μικρό απομονωμένο νησάκι δίπλα στο μεγάλο και πασίγνωστο νησί της Κρήτης. Αυτή η αίσθηση ενδυναμώνεται από την παντελή απουσία τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων ή τουριστικών καταλυμάτων.

Η χερσόνησος της Γραμβούσας είναι γνωστή για την εντυπωσιακή βραχώδη γη, την ακατέργαστη φυσική ομορφιά και τα πολύ ενδιαφέροντα άγρια λουλούδια και φυτά της. Είναι, επίσης, γνωστή λόγω της αγαπημένης και ξακουστής λιμνοθάλασσας και παραλίας του Μπάλου που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της.

Το νησάκι της "Ήμερης Γραμβούσας", στο στόμιο της λιμνοθάλασσας και παραλίας του Μπάλου, είναι γνωστό για τα ερείπια του Ενετικού της κάστρου που χτίστηκε το 1580 και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα Ενετικά οχυρά της Κρήτης.

Το κάστρο της Γραμβούσας, όπως ονομάζεται, βρίσκεται σε ύψος περίπου 140 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, σε ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο που διαθέτει απέραντη θέα προς κάθε κατεύθυνση. Το κάστρο γίνεται ολοένα και πιο γνωστό τα τελευταία χρόνια επειδή οι επισκέπτες του δύσκολα μπορούν να ξεχάσουν τη συναρπαστική θέα της θάλασσας και της χερσονήσου της Γραμβούσας τα οποία αποτελούν μοναδικά τοπία στην περιοχή των Χανίων.

Η ιστορία του κάστρου της Γραμβούσας με το πέρασμα των χρόνων δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πλούσια. Το καλά οχυρωμένο κάστρο της παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Ενετών για δεκαετίες αφότου οι Οθωμανοί κατόρθωσαν να καταλάβουν την Κρήτη. Στη συνέχεια, διαδραμάτισε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέγερση των Κρητών έναντι του Οθωμανικού ζυγού τον 19ο αιώνα και ανά διαστήματα χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο πειρατών εξ' ου και ονομάζεται και Κάστρο των Πειρατών. Αν οι τοίχοι και οι πέτρες του – σήμερα ερημωμένου και σχεδόν ερειπωμένου – κάστρου μπορούσαν να μιλήσουν, θα αφηγούνταν αμέτρητες ιστορίες ανθρώπινων επιτυχιών και αποτυχιών...

Το καλύτερο μέρος διαμονής για την εξερεύνηση της χερσονήσου της Γραμβούσας και των μικρών νήσων της: Καστέλι Κισσάμου και Αρωδαμός Apartments & Studios

Το Καστέλι Κισσάμου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Γραμβούσας. Είναι το καλύτερο μέρος που μπορείτε να μείνετε για να έχετε εύκολη πρόσβαση στη χερσόνησο της Γραμβούσας καθώς και στα νησάκια της "Ήμερης Γραμβούσας" και της "Άγριας Γραμβούσας".

Αρχικά, το λιμάνι στο Καστέλι Κισσάμου που βρίσκεται κοντά στο Αρωδαμός Apartments & Studios, είναι το μέρος από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε με το καραβάκι για να επισκεφτείτε τη λιμνοθάλασσα και την παραλίου του Μπάλου και το νησάκι "Ήμερη Γραμβούσα". Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που διαρκεί περίπου μία ώρα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα μεγάλο μέρος της χερσονήσου της Γραμβούσας. Η θέα από τη θάλασσα είναι μαγευτική και μπορείτε να απολαύσετε την απαράμιλλη και ακατέργαστη φύση καθώς και τη μοναδική τραχιά γη της χερσονήσου που σχηματίζει ενδιαφέρουσες σπηλιές, όπως το σπήλαιο του Τερσανά. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε την εντυπωσιακή ανύψωση της γης, 8 τουλάχιστον μέτρων, που έχει συντελεστεί στη Δυτική Κρήτη τους τελευταίους 20 αιώνες και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο.

Από το Καστέλι Κισσάμου μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα 4x4 όχημα ώστε να ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας από τον μοναδικό χωματόδρομο που διασχίζει τη χερσόνησο οδηγώντας στη λιμνοθάλασσα και την παραλία Μπάλου. Το 4x4 σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτικό, καθώς ο δρόμος δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση – αλλά αυτό δεν είναι στην ουσία κάτι κακό, αν σκεφτείτε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η οποία δεν έχει επηρεαστεί από τη σύγχρονη ανάπτυξη.

Η χερσόνησος της Γραμβούσας και τα νησάκια της θεωρούνται ως ένα από τα πιο απομακρυσμένα και καλοδιατηρημένα φυσικά κρησφύγετα της Μεσογείου. Η απουσία ξενοδοχείων ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων στη χερσόνησο ή στα νησάκια της καθιστά καταλληλότερη επιλογή τη διαμονή στο Καστέλι Κισσάμου, στη μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής. Εκεί, κοντά στην φυσική παραλία του Μαύρου Μόλου, θα βρείτε το Αρωδαμός Apartments & Studios, το ιδανικότερο μέρος για να μείνετε καθώς εξερευνείτε την εκπληκτική χερσόνησο της Γραμβούσας και των μικρών νήσων της.